اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر :
اگر میخواهید موهایی سالم داشته باشید از این دانه گیاهی مصرف کنید
متن کامل خبر
هرچند تخم کتان قرنها در تغذیه مردم محلی و همچنین برای مقاصد بهداشتی و درمانی کاربرد فراوان داشته است به نظر میرسد که یکی از مهمترین فواید آن که چیزی جز کمک به حفظ سلامت مو نیست. تخم کتان اما در سالهای اخیر مورد کملطفی و فراموشی قرار گرفته است!
به گزارش بهداشت نیوز، تخم کتان را چه به صورت موضعی و در قالب روغن استفاده کنیم و چه به شکل دانه کتان آسیابشده خوراکی از مزایای شگفتانگیز این گیاه در راستای داشتن موهایی سالمتر بهرهمند خواهیم شد. در واقع این باور سنتی وجود دارد که استفاده از روغن دانه کتان موها را تقویت کرده و رشد آنها را افزایش میدهد.
در حالی که تحقیقات انجامشده در این حوزه محدود هستند، هیچ شکی وجود ندارد که تخم کتان آسیابشده و روغن آن فواید زیادی برای سلامتی عمومی بدن و به خصوص سلامت موهایمان دارند. اطلاعاتی که در ادامه در اختیار علاقهمندان قرار میگیرند از طریق وبسایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا قابل دسترسی هستند.
تخم کتان چیست؟
تخم کتان(گیاه کتان با نام علمی Linum usitatissimum) که به دلیل رنگ قهوهای طلایی خود بسیار معروف است، ترکیبی از درشتمغذیها و ریزمغذیهای ضروری را در خود جای داده است و از این نظر همچون یک نیروگاه تغذیهای ارزشمند در نظر گرفته میشود. از جمله این محتویات مهم میتوان به پروتئین، اسیدهای چرب امگا ۳، فیبر و آنتیاکسیدانها اشاره کرد.
با وجود مواد مغذی بسیار، تخم کتان کامل به راحتی توسط بدن جذب نمیشود؛ به همین دلیل است که یا به شکل پودرشده استفاده میشود و یا تحت روند پرس سرد قرار میگیرد تا روغن استخراجشده به مصرف پخت و پز و طعمدهی به غذاهای خاص برسد. روغن تخم کتان همچنین در انواع روشهای سلامت مکمل و درمانهای خانگی از جمله روغنتراپی مو استفاده میشود.
تخم کتان چگونه میتواند به سلامت مو کمک کند؟
هر نوع روغن گیاهی ممکن است به مهر و موم شدن کوتیکولهای مو کمک کند؛ این موضوع خود منتج به جلوگیری از شکستن مو و ایجاد موخوره میشود و به رشد بهینه موها یاری میرساند. این در حالی است که روغن تخم کتان با توجه به مشخصات کلی تغذیهای آن، مزایای خاصتری را هم ارائه میدهد.
از جمله این فواید منحصر به فرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اسیدهای چرب امگا ۳: ممکن است تعجبآور باشد، اما تخم کتان حاوی اسید چربی است که اغلب در ماهی نیز یافت میشود؛ اما شکل متفاوتی به نام آلفا لینولنیک اسید(ALA). از سوی دیگر، ماهی منبع دوکوزاهگزانوئیک اسید(DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید(EPA) است. ALA گیاهی به دلیل فواید متعدد خود برای سلامت قلب شناخته شده است؛ این ترکیب همچنین میتواند التهاب را کاهش دهد که یکی از عوامل ایجادکننده بیماری در سراسر بدن محسوب میشود و میتواند بر رشد مو نیز تأثیر بگذارد.
ویتامینهای گروه ب: تخم کتان منبع قابل اعتمادی از انواع ویتامینهای خانواده ب است؛ این ویتامینها گروهی از مواد مغذی هستند که به داشتن موهایی قویتر و سالمتر کمک میکنند و باعث میشوند که مو با سرعت بیشتری رشد کند.
ویتامین ای: ویتامین ای، آنتیاکسیدانی است که در آجیل و روغنهای گیاهی یافت میشود. زمانی که صحبت از سلامت مو به میان میآید، این ویتامین تأثیر منفی رادیکالهای آزاد را روی پوست سر کاهش میدهد و در نتیجه باعث رشد مو میشود. مصرف کافی ویتامین ای همچنین ممکن است فولیکولهای مو را تقویت کند.
برای استفاده بیشتر از فواید تغذیهای تخم کتان، بهتر است دانههای آسیابشده یا روغن خوراکی آن را مصرف کنیم. اشکال موضعی نیز میتوانند به طور موقت به اهداف زیبایی کمک کنند.
نحوه استفاده از تخم کتان برای کمک به حفظ سلامت مو
روشهای متعددی وجود دارند که بهرهمندی از فواید تخم کتان برای سلامت مو را امکانپذیر میسازند؛ با اینحال زمانی که از تخم کتان به طور مستقیم روی موهای خود استفاده میکنیم، واضحاً دانه کامل یا خردشده کارایی ندارد و در عوض باید از روغن آن کمک گرفته شود.
برای استفاده از تخم کتان بهعنوان ماسک مو، مقدار کمی از روغن را در دستان خود بریزید و مستقیماً روی موهایتان ماساژ دهید؛ اجازه دهید روغن تا ۱۵ دقیقه روی پوست بماند، سپس بشویید و طبق روال معمول شامپو بزنید.
روغن تخم کتان به صورت کپسول خوراکی نیز توسط شرکتهای داروسازی تولید میشود و روش مصرف آسانی را در اختیار علاقهمندان قرار میدهد؛ با اینحال پیش از مصرف هرگونه مکمل از جمله عصاره تخم کتان با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید. در حالی که دوز مصرفی وابسته به توصیههای شرکت سازنده است، برخی معتقد هستند که میتوان روزانه تا ۶ عدد کپسول تخم کتان مصرف کرد.
در نهایت، میتوان با مصرف خوراکی دانههای خردشده از حداکثر فواید این گیاه فوقالعاده بهرهمند شد. تخم کتان را به وعدههای غذایی روزمره مانند جو دوسر، سالاد و غلات نیز اضافه میکنند.
با گذشت زمان، موهای شما ممکن است به لطف اسیدهای چرب و آنتیاکسیدانهای موجود در تخم کتان درخشان و قویتر از گذشته شوند؛ با اینحال، مانند هر «ابر غذای دیگری»، تخم کتان هم باید تنها بهعنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل در نظر گرفته شود.
یک توصیه خوشمزه: اگر تخم کتان را در قابلمه روی گاز با حرارت ملایم بدون افزودن هیچگونه روغن مقداری تفت دهید و خیلی خیلی کم به آن نمک اضافه کنید، طعم فوقالعاده بهتری پیدا میکند. قطعاً این روش نسبت به دیگر روشهای خوراکی شبیه قاطی کردن دانه آسیابکرده با ماست یا سس سالمتر و رژیمیتر است.