اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر : اهمیت کاهش مصرف غذاهای کنسرو‌شده در برنامه غذایی روزانه
کد خبر : ۸۳۰۸
تعداد بازدید : ۱۲۲
متن کامل خبر

«اعظم زمانی»، کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای انقلاب: برای کاهش فشارخون، توصیه می‌شود مصرف غذاهای کنسروی و غذاهای آماده که در خارج از منزل تهیه می‌شود را محدود کنیم، چراکه حاوی مقادیر زیادی نمک و چربی است. امروزه، فشارخون بالا یکی از مشکلات بهداشتی در جهان محسوب می‌شود؛ فشارخون بالا سبب افزایش خطر حملات قلبی، سکته و نارسایی کلیه را به همراه دارد و خطر این عوارض در صورت وجود بیماری دیابت، افزایش چشمگیری می‌یابد. اما فشارخون بالا قابل پیشگیری و درمان است و می‌توان با پیشگیری و کنترل آن، ناتوانی ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش داد. برای پیشگیری از این بیماری و براساس توصیه‌های استاندارد، بهتر است میزان نمک مصرفی روزانه کمتر از ۵‌ گرم(یک قاشق مربا‌خوری) باشد؛ در واقع کل نمک مصرفی در تهیه غذا و نمکی که از نان، پنیر، رب گوجه‌فرنگی و سایر غذاهای کنسروی، آماده و فست‌فودها مصرف می‌شود، باید کمتر از ۵ گرم در روز باشد. همچنین توصیه شده است بیماران قلبی، افرادی که فشارخون بالا دارند و افراد بالای ۵۰‌ سال، روزانه کمتر از ۳ ‌گرم نمک مصرف کنند. در چه غذاهایی مقدار نمک زیادی وجود دارد؟ غذاهای فرآوری‌شده و آماده از قبیل همبرگر، سوسیس و کالباس، ماهی دودی، غذاهای کنسروی و انواع پیتزا، تنقلاتی نظیر چوب‌شور، ذرت بوداده، فرآورده‌های غلات حجیم ‌شده، آجیل و مغز دانه‌ها، انواع سس‌ها از قبیل کچاپ، سس سویا و سس سالاد و رب گوجه‌فرنگی، انواع پودر سوپ آماده، سیب‌زمینی سرخ‌شده همراه با نمک، انواع چیپس و ترشی‌ها از جمله مواد غذایی حاوی نمک فراوان است. برای کنترل فشارخون چه نکاتی تغذیه‌ای را رعایت کنیم؟ • از غذاهای متنوع استفاده شود: به عبارت دیگر روزانه از مواد غذایی موجود در پنج گروه اصلی غذایی(نان و غلات، میوه‌ها، سبزی‌ها، ‌شیر و لبنیات و پروتئین‌ها) به مقدار توصیه‌شده مصرف کنیم. • از غذاهای سرشار از فیبر نظیر(نان سنگک و جو) از نوع کم نمک، ماکارونی سبوس‌دار، میوه‌ها و سبزی‌های تازه استفاده کنیم. • میزان مصرف سبزی‌ها و میوه‌ها در طول روز را به دست کم ۵ وعده، افزایش دهیم. • روغن ‌های گیاهی نظیر آفتابگردان، کانولا و روغن زیتون را جایگزین روغن‌های حیوانی کنیم. مواد غذایی با کمترین میزان اسیدهای چرب ترانس و اشباع را انتخاب کرده و از مصرف غذاهای سرخ‌شده، گوشت‌های پرچرب، کیک‌ها، کلوچه‌ها و شیرینی خامه ای که چربی بالا دارد، پرهیز کنیم. • نان‌هایی را مصرف کنیم که در تهیه آنها جوش‌شیرین به کار نرفته است. • مصرف غذاهای کنسروی و غذاهای آماده که در خارج از منزل تهیه می‌شود را محدود کنیم، چراکه حاوی مقادیر زیادی نمک و چربی است. • برای بهبود طعم غذا به‌جای نمک از انواع سبزی‌های معطر، سیر، آب‌لیمو و آب‌نارنج استفاده شود. همچنین حذف مصرف بیش از حد نمک در وعده‌های غذایی، نخستین اقدام مفیدی است که باید در پیشگیری و درمان فشار خون بالا انجام دهیم؛ مصرف مواد غذایی دارای پتاسیم، منیزیم و فیبر می‌تواند به کنترل فشارخون کمک کند. میوه‌ها و سبزی‌ها، آجیل، دانه‌ها و مغزها، حبوبات، گوشت بدون چربی و مرغ، منابع خوبی برای کنترل فشار خون بالا هستند.