آیا خوردن قسمت سالمِ غذای کپکزده مضر است؟، روزنامه شیراز نوین
برای اغلب افراد این موضوع سؤال است که آیا مصرف مواد غذایی کپکزده عوارضی برای بدن دارد؟ در ادامه با مضرات خوردن کپک و ضررهای قسمت سالم غذای کپکزده آشنا میشوید.
به گزارش نمناک، همانطور که میدانید تغذیه سالم نقش مهمی در سلامت انسانها ایفا میکند، بنابراین اگر میخواهید جسم سالمی داشته باشید باید فاکتورهای مختلف داشتن یک تغذیه سالم را رعایت کنید. کپکها در بیشتر انواع مواد غذایی در صورتی که شرایط مساعد باشد، رشد میکنند و ایمنترین انتخاب به دور انداختن کل غذای کپکزده است. به دلیل اهمیت این مسئله مهم در این بخش به یکی از آنها که آسیبهای مصرف مواد غذایی کپکزده است، میپردازیم.
کپک چیست؟
کپکها، یکی از میکروارگانیسمهای بسیار مقاوم نسبت به سایر موجودات ذرهبینی هستند که توانایی تحمل شرایط محیط را به خوبی دارند. لکههای سیاه روی میوهها و کپک سبز در سطح نان یا دیگر خوراکیها، هاگهایی هستند که میتوان با چشم غیرمسلح نیز آنها را مشاهده کرد. اما در حقیقت برخی از قسمتهای کپک و ریشههای آن قابل مشاهده نیست، چراکه در عمق مواد خوراکی نفوذ میکنند. بنابراین جدا کردن هاگهای رنگی بر سطح مواد خوراکی که تنها بخشی از کپک هستند، از ورود ذرات کوچک قارچ به بدن پیشگیری نمیکند.
به طور کلی کپکها به 2 دسته مفید و مضر تقسیم میشوند، اما مردم عادی قادر به تشخیص مفید یا مضر بودن کپکها نمیباشند. به همین دلیل کارشناسان توصیه میکنند که از مصرف غذاهای کپکزده خودداری کنند و آنها را دور بریزند.
خطرات خوردن کپک و مواد غذایی کپکزده
برخی کپکها به کبد آسیب میزنند؛ داخل کپکها مواد شیمیایی سمی یافت میشود و میتواند باعث بیماریهای جدی مانند آسیب کبد، استفراغ، حالت تهوع و اسهال شود. البته این عوارض به چند عامل مانند سیستم ایمنی بدن یا سن بستگی دارد.
با وجود اینکه برخی کپکها بیضرر میباشند، اما تعدادی از آنها برای سلامت انسان خطرناک هستند. یکی از رایجترین و سمیترین مواد شیمیایی درون کپک بهعنوان آفلاتوکسین شناخته شده است که میتواند باعث سرطان شود. خوشبختانه همه مواد غذایی کپکزده این ماده شیمیایی را تولید نمیکنند، اما میتوان آن را در بادامزمینی و ذرت یافت. یکی دیگر از مواد شیمایی مضر در کپکها «مایکوتوکسین» یا همان ماده سمی است که موجب بروز واکنشهای آلرژیک شدید و مشکلات تنفسی میشود. مایکوتوکسین را میتوان در کپکهای رشدکرده روی غلات و خشکبار و همچنین در سیب، آبانگور و دیگر محصولات مشاهده کرد.
باکتریهای موجود در کپکها میتوانند علائم مسمومیت غذایی را تحریک کنند
کپکها به خودیخود چندان خطرناک نیستند و احتمال ابتلا شما به بیماری کم است. با این حال، آنچه میتواند شما را بیمار کند، باکتریهایی است که میتوانند در کنار آن رشد کنند؛ در این حالت، میتوانید علائمی مانند استفراغ، اسهال و حالت تهوع را تجربه کنید؛ شدت آن به نوع باکتری و میزان غذایی که خوردهاید، بستگی دارد.
ممکن است به کپکها آلرژی داشته باشید
برخی افراد نسبت به کپک موجود در مواد غذایی حساسیت دارند؛ اگر حساس هستید، بهتر است از آن اجتناب کنید و در صورت مصرف اشتباهی، فوراً با پزشک تماس بگیرید. علائمی که میتواند نشانهای از واکنش آلرژیک باشد عبارتند از:
آبریزش و خارش چشمها
کهیر یا بثورات
خسخس سینه
آبریزش یا گرفتگی بینی
غذاهای کپکزده که بدن به راحتی آنها را هضم میکند
کپکهایی که در انواع مختلف پنیر استفاده میشود سالم هستند، اما این نوع پنیرها برای افرادی که آلرژی دارند توصیه نمیشود.
مواد کپکزدهای که اگر قسمت کپک آن را جدا کنید مانعی ندارد هم شامل موارد زیر است:
ژامبون سالم و خشک
قسمت کپکزده میوه و سبزیجات
نان
آجیلها و بنشن و کره بادامزمینی
آیا نمیتوانید کپک را از غذای خود جدا کنید؟
اگرچه ممکن است جدا کردن تکههای کپک به دلیل جلوگیری از هدر رفتن غذا، وسوسهکننده باشد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که شما با این کار تمام کپکها را از بین ببرید. ریشههای کپک میتوانند به تمام مواد غذایی برسند.
آیا گرم کردن نان کپکها را نمیکشد؟
اگرچه میتوانید با قرار دادن نان در معرض دمای زیاد، کپک را از بین ببرید، اما مطمئن باشید بدون سوزاندن نان به آن دما نمیرسید و حتی در این صورت، هیچ تضمینی وجود ندارد که کپکها را از بین بردهاید.
روشهای حفظ سلامت غذا و جلوگیری از فساد سریع آن
استفاده از ظروف در دار برای نگهداری از غذا در یخچال و فریزر
مصرف غذاهای بستهبندیشده پس از باز شدن درب آنها ظرف سه تا چهار روز
قرار دادن مواد غذایی در ظروف دربسته برای جلوگیری نفوذ هوا
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین