[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۷۸۲
  • دوره جدید

خطر مرگ ناشی از مسمومیت با قارچ‌های سمی خودرو، روزنامه شیراز نوین

یک متخصص سم‌شناسی، نسبت به خطر مرگ ناشی از مسمومیت بر اثر مصرف قارچ‌های سمی خودرو در فصل بهار هشدار داد. 
سلطانی‌نژاد، با اشاره به فصل رویش قارچ و احتمال مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های سمی، اظهار کرد: متأسفانه در بهار سال گذشته تعدادی از هم‌وطنان به دلیل مصرف قارچ‌های سمی در طبیعت بخش‌هایی از کشور جان خود را از دست دادند، بنابراین رعایت چند نکته برای جلوگیری از مسمومیت با این مواد ضروری است. وی با اشاره به اینکه از میان بیش از ۵۰۰۰گونه قارچ، تنها در حدود ۱۰۰گونه آن برای انسان سمی محسوب می‌شوند، گفت: هرچند مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های سمی در انسان جزو مسمومیت‌های شایع در جهان نیست، بااین‌وجود به علت بالا بودن نسبی میزان مرگ‌ومیر در برخی از انواع این نوع مسمومیت‌ها، اطلاع‌رسانی مناسب و علمی و آگاهی از راهکارهای پیشگیری از بروز این نوع مسمومیت‌ها، به‌ویژه جهت عموم جامعه، بسیار مهم است. این متخصص سم‌شناسی افزود: بیشتر مسمومیت‌های گزارش‌شده با قارچ‌های سمی به علت مصرف خوراکی تصادفی گونه‌های سمی قارچ به‌جای گونه‌های خوراکی آن است و بیشتر در افرادی که در فصول رویش قارچ‌ها (بیشتر اوایل فصل بهار و پاییز) نسبت به جمع‌آوری گونه‌های سمی قارچ به‌زعم خوراکی بودن آن‌ها اقدام می‌کنند، مشاهده می‌شود. وی با اشاره به علائم مسمومیت با قارچ‌های سمی، گفت: مسمومیت براثر مصرف قارچ‌های سمی دارای طیف وسیعی بر اساس شدت ازنظر علائم و نشانه‌های بالینی به‌صورت بروز اختلالات گوارشی مانند تهوع، استفراغ، اسهال، دردهای شکمی، زردی چشم، یرقان)، ازلحاظ اختلالات متابولیک شامل کاهش قند خون، اختلالات هورمون‌های تیروئیدی و اختلالات عصبی منجر به تشنج، بی‌قراری، توهم و اختلالات کلیوی می‌شود. سلطانی‌نژاد با اشاره به اینکه که زمان بروز نشانه‌های بالینی در مسمومیت حاد کمتر از ۶ساعت از مصرف ظاهر می‌شوند، عنوان کرد: نشانه‌های اولیه مسمومیت‌های تأخیری بیشتر از ۶ تا ۱۲ساعت بعد از مصرف قارچ سمی آغاز شده و با گذشت زمان پیشرفت کرده و ممکن است در طی ۲ تا ۶روز بعد باعث مرگ شود. وی تصریح کرد: خوشبختانه در بیش از نیمی از موارد مسمومیت‌های قارچی، شدت مسمومیت خفیف بوده و نشانه‌های بالینی در مسموم خودبه‌خود محدود می‌شوند. بااین‌وجود، برخی از گونه‌های قارچ‌های سمی قادر به ایجاد مسمومیت‌های شدید بوده و در صورت عدم درمان مناسب می‌توانند کشنده باشند. عضو هیئت علمی سازمان پزشکی قانونی کشور گفت: یکی از مهم‌ترین انواع قارچ سمی که مصرف خوراکی آن‌ها می‌تواند سبب بروز مسمومیت‌های شدید و کشنده شود، از جنس‌های آمانیتا (Amanita)، گالرینا (Galerina) و لپیوتا (Lepiota) هستند. انواع متنوع گونه‌های مذکور می‌توانند در صورت مصرف خوراکی سبب بروز مسمومیت‌های شدید در انسان شوند. وی خاطرنشان کرد: وجود انواع جنس و گونه‌های مختلف قارچ‌های سمی در کشور ما که به‌صورت خودرو به‌ویژه در نواحی کوهستانی، کوهپایه‌ای و جنگلی در استان‌های غربی کشور مانند کرمانشاه، کردستان، لرستان، آذربایجان، همدان و قزوین وجود دارند، سبب شده هر سال گزارش‌هایی به‌صورت موردی از مسمومیت‌های انفرادی یا جمعی، به‌ویژه در فصول رویش (اوایل بهار و پاییز) در افرادی که به علت ناآگاهی و با هدف تهیه و مصرف خوراکی قارچ‌ها اقدام به جمع‌آوری قارچ‌های خودرو از نواحی کوهستانی، کوهپایه‌ای و جنگلی کرده و بعد از مصرف آن‌ها دچار مسمومیت می‌شوند، وجود دارد. سلطانی‌نژاد با اشاره به علائم و نشانه‌های بالینی مسمومیت ناشی از مصرف قارچ سمی عنوان کرد: علائم و نشانه‌های بالینی متعاقب مصرف خوراکی در این‌گونه قارچ‌ها به‌صورت تأخیری ظاهر می‌شود. در مرحله اول علائم و نشانه‌های مسمومیت معمولاً بعد از ۵ تا ۲۴ساعت از مصرف خوراکی ظاهر می‌شود و به‌صورت اختلالات گوارشی از قبیل تهوع، استفراغ، دردهای شکمی و اسهال آبکی است. با وجود درمان‌های علامتی و حمایتی، بعد از ۱۲ تا ۲۴ساعت اختلالات گوارشی تشدید شده و در صورت عدم درمان مناسب، در مرحله سوم و بعد از ۶-۲روز می‌تواند با ایجاد نارسایی شدید کبد و کلیه، سبب مرگ مسموم شوند. 
به گفته عضو هیئت علمی سازمان پزشکی قانونی کشور علائم و نشانه‌های بالینی در مرحله سوم و نهایی مسمومیت شامل ضعف، گیجی، کاهش سطح هوشیاری، افت شدید قند خون، افزایش بیلی‌روبین و آنزیم‌های کبدی و اختلالات کلیوی مانند کاهش حجم ادرار و نارسایی کلیه است.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی